maanantai 20. syyskuuta 2010

Koulua sunnuntaina

Meillä on ollut koulua nyt kaksi viikkoa. Koulua on aamukahdeksasta noin puolille päivin. Kerran viikossa koulu jatkuu myös iltapäivällä päivälevon jälkeen. Kampuksella vietetään päivälepoa klo 12.30–14.30, jolloin ei ole lainkaan opetusta. Opettajat ja opiskelijat lepäävät päivän kuumimman hetken.

Olemme neljällä eri kurssilla eli meillä on yhteensä 22 oppituntia kiinaa viikossa: lukemista, puhumista, kuuntelua ja merkkejä. Meillä on kaikille kursseille englanninkieliset kurssikirjat. Kirjasarja on erittäin hyvä ja asiallinen. Kirjat tukevat toisiaan ja sanasto kertautuu mukavasti eri kursseilla. Kaikilla kursseilla on eri opettaja. Opettajien kielitaito vaihtelee suuresti, mutta yleisesti ottaen he eivät puhu englantia kovin sujuvasti. Englantia käytetään kuitenkin hyvin vähän. Ensimmäisistä tunneista lähtien opettajat ovat puhuneet myös kiinaa ja englannin käyttö vähenee koko ajan. Englantia käytetään pääasiassa opiskelijoiden keskinäiseen kommunikaatioon.

Tunneilla painotetaan ääntämistä ja luetaan sekä lausutaan paljon ääneen, yksin ja ryhmänä. Opettajalta saa palautetta ja hän korjaa ääntämistä tarvittaessa (aina). Suurin osa opiskelijoista on hyvin motivoitunut opiskelemaan kiinaa ja osa onkin jatkamassa tulevaisuudessa opintojaan Kiinassa. Ilmapiiri luokassa on rento ja kannustava. Opiskelutahti on suhteellisen nopeaa ja vaatii harjoittelua ja kertausta myös koulun jälkeen. Lukukurssilla meillä on paljon saneluita. Opettaja lukee ääneen sanoja ja lauseita, jotka kirjoitamme paperille.

Tunnit ovat samankaltaisissa luokissa kuin kielten opetus Suomessakin. Opettajalla on käytössään tietokone, videotykki ja äänentoistolaitteet. Kuuntelutunnit järjestetään kielistudiossa. Ilmastointilaitteet laitetaan kuitenkin päälle vasta tunnin alkaessa, joten luokassa on aamulla kuuma. Ilmastointikoneen säädin on välillä kadoksissa, joten silloin ilmastointia ei voida käyttää ja luokassa on todella tukalaa.

Luokallamme oli aluksi yli 40 opiskelijaa, joten ryhmä jaettiin kahtia. Nyt meitä on noin parikymmentä. Opiskelijoita on meidän lisäksemme muun muassa Kanadasta, Mongoliasta, Ranskasta, Thaimaasta, Venezuelasta, Vietnamista ja useista Afrikan maista.

Tunnit alkavat lukujärjestyksen mukaan, mutta ne eivät välttämättä lopu ajallaan. Tunnit loppuvat sitten, kun kaikki suunnitellut asiat on käyty läpi. Koulua on välillä myös lauantaisin ja sunnuntaisin. Keskelle viikkoa sattuvien juhlapyhien takia meillä saattaa olla viikolla ylimääräisiä vapaapäiviä, jotka korvataan viikonloppuopinnoilla. Suomalaisena tuntuu todella oudolta mennä sunnuntaina kouluun. Kiinassa viikonloppu ei kuitenkaan eroa arkipäivistä juuri mitenkään, koska esimerkiksi postit, pankit ja kaupat ovat auki. Monella kiinalaisella sunnuntai on normaali työpäivä.

Kiinan opiskelut on saatu mukavasti alkuun ja olemme olleet tyytyväisiä opetukseen. Olemme suoriutuneet kiinaksi jo muutamista arkipäivän tilanteistakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti