lauantai 2. lokakuuta 2010

Kuujuhla ja kotiseutukursio

Kiinassa vietetään Mid-Autumn Festivalia 15. elokuuta kiinalaisen kalenterin mukaan. Juhlaa vietetään kuun kunniaksi ja olemmekin kääntäneet sen suomeksi kuujuhlaksi. Kyseinen päivä vaihtelee länsimaisessa kalenterissa ja tänä vuonna sitä vietettiin 22. syyskuuta eli viime viikon keskiviikkona. Juhlapäivänä on tapana syödä rasvaisia ja tuhteja kuukakkuja (moon cakes). Kakkuja myydään kaupoissa jo muutamaa viikkoa ennen juhlapäivää ja erimakuisia leivoksia on hyllykaupalla.

Kuujuhlaa on tarkoitus viettää läheisten seurassa kuuta katsellen. Tänä vuonna sää ei kuitenkaan suosinut kuun katselua, koska oli sateista ja pilvistä. Kuujuhlan kunniaksi meillä oli koulusta vapaata. Kansallista vapaapäivää jatkettiin vielä parilla ylimääräisellä vapaapäivällä, jotka jouduimme kuitenkin korvaamaan viikonloppuina järjestettävällä opetuksella.

Kuujuhlan kunniaksi SCUT:n kansainvälinen osasto, School of International Education (SIE), järjesti opiskelijoilleen päiväretken katsomaan Guangzhoun nähtävyyksiä. Retken piti olla keskiviikkona, mutta se jouduttiin kuitenkin siirtämään perjantaille Guangzhouhun annetun taifuunivaroituksen vuoksi.  Ennakkotietoa retken kohteista ei luonnollisesti ollut ja tarkempi aikataulukin selvisi vasta päivän kuluessa. Tällainen toiminta tuntuu olevan hyvin tyypillistä kiinalaisille.

Ensimmäinen vierailukohteemme oli Panuy Bao Mo Garden -puisto. Puisto on rakennettu Qing -dynastian (1644-1911) aikana. Panuy Bao Mo Garden vahingoittui pahoin 1950-luvulla, mutta se korjattiin vuonna 1995. Jälleenrakentamisen yhteydessä puistoa laajennettiin ja se toimii nykyisin myös museona. Puistossa on paljon Qing -dynastian aikaisia esineitä useissa museorakennuksissa. Bao Mo Gardenissa kivet ja rakennukset on aseteltu kiinalaisen harmonia-ajatuksen mukaan ja puistossa soi rauhallinen kiinalainen musiikki. Puistossa on paljon altaita ja niiden yli kulkevia siltoja. Kaikissa altaissa oli suuria ja ahneita kaloja, joita sai ruokkia.

Retken toinen vierailukohde oli Lotus Hill, joka on yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä Guangzhoussa. Vuori sijaitsee 20 kilometrin päässä Guangzhoun keskustasta. Alueella on buddhatemppeli ja paikalliset käyvät rukoilemassa puistossa erityisesti juhlapyhinä. Lotus Hillille vievät tiet olivatkin täynnä pieniä kauppoja, joista sai ostaa erilaisia kynttilöitä ja suitsukkeita. Buddhatemppelin läheisyydestä löytyy Lotus Hillin mielenkiintoisin ilmestys: yli 40 metriä korkea kullalla päällystetty pronssinen patsas. Äiti-Buddhaa esittävä patsas on rakennettu vuonna 1994 ja sen uskotaan olevan maailman suurin kullalla päällystetty pronssipatsas. Alueella olisi varmasti ollut paljon enemmänkin nähtävää, mutta meillä ei ollut aikaa tutustua koko puistoon. Kostea ja kuuma ilma veivät myös veronsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti